Historiek

B&B Ars Vivendi is gehuisvest in een oude karaktervolle ingenieurs villa. De villa maakte deel uit van de arbeiderssite “Lommel-Werkplaatsen” die in de periode 1904 – 1914 hier werd opgetrokken. Op deze site werden een groot aantal arbeiders woningen gebouwd rond de Lommelse zinkfabriek. De zinkfabriek werd opgericht in 1904. De arbeiderswoningen waren geconcentreerd in de “Enkel rij” (tegenwoordig de Martinus Van Gurplaan) en de “Dubbel rij”. Sommige van de oorspronkelijke arbeiderswoningen zijn bewaard gebleven. Op de website van “erfgoed Vlaanderen” kan een opsomming geconsulteerd worden.
De oorspronkelijke benaming van de villa was “Villa des Geraniums”. Later werd ze bekend als “Villa Crimson-Rambler”. De villa en de directeurswoning (Werkplaatsen 67), waar nu de vzw Akindo is gehuisvest, zijn de enige overgebleven woningen die betrokken werden door de kaderleden van de Lommelse zinkfabriek.

huis-anno-1910.jpg

1910

De villa werd in 1985 grondig gerenoveerd en daarna uitgebaat als een B&B tot in 2013.
Sinds 2013 is het pand in ons bezit. Een nieuwe renovatie drong zich op. Zo werden de drie logeerkamers getransformeerd naar gezellige oases van rust.

Huis

2014